napořád?!

"Takhle chceš žít svůj život?" Zarazila se u věty v Kingově knize. Vážně? Takhle chceš žít svůj život? Ptala se sama sebe. Pořád měla v hlavě všechno to vysněné, co chtěla být. Pořád měla v jedné záložce v Chromu otevřenou záložku s levnými letenkami. Chtěla. Moc chtěla. Ale nemohla sama. Nemohla teď.

"Stačí říct a já ti to vízum vyřídím. Illinois na tebe čeká."

Procházela si staré fotky. Udělala si v počítači složku. S originálním názvem. "Památeční fotky bez kontextu, které mi dělají radost." Byla mezi nimi souvislost, i když se to na první pohled nemuselo zdát. Všechny fotografie spojovala hudba. Na všech fotkách se smála od ucha k uchu.

Tady zrovna hrál na klavír Hvězdáře. Tady Fixa hrála Robinsona. Tady si hráli na DJ a vybírali Sabatony. A tady tančili ploužák na Sahulu. Tady mu ožralá usnula na klíně, když hráli Plexis. A tady si dávala francouzáka s o deset let starším borcem před jeho snoubenkou. Hrála u toho Pijánovka. Na její chabou obranu - Jak sakra měla tušit, že ti dva jsou snoubenci, když Snoubenka ani nehnula brvou, když jí Snoubenec strčil jazyk do krku?!

Takhle chceš žít svůj život? Sedět doma na zadku a na koncerty nechodit? Mít přirozenou barvu vlasů alá pochcaná sláma? Tvářit se, že je všechno v pořádku, když nic v pořádku není? Vždycky byla ta s rudými nebo černými vlasy… Vždycky. A teď...

Už asi pochopila, co ho vyděsilo v listopadu. Proč se chtěl rozcházet. Protože najednou se stejně vyděšená cítila sama. Napořád? Takhle? Opravdu do konce života? Byla si jistá, že jsou pro sebe stvoření. To nebyl jen pocit. To věděla stejně jako věděla třeba to, že tráva je zelená. Jenže "napořád" je strašně dlouho. Vyděsilo ji to. Za pár dní to bude pět let, co se znají. Pět let od věty: "Tak seš slepej, nebo blbec?!"

Vychovávat dítě, čekat na manžílka až se vrátí z práce a mezitím se starat o domácnost. Poslední tři roky si myslela, že by ji to naplňovalo. Ale když začínalo hrozit, že se to stane, zpanikařila. Jak to všichni dělají? Napořád… To jako už nikdy netoužit po nikom jiném? Nikdy se s nikým jiným nelíbat? Nikdy si jen tak nezablbnout?

Bude jí šestadvacet. Zamilovala se do jednadvacetiletého. A je prostě zase v prdeli… Znova začínat nechce. Už ne. Ale… Napořád???

Krize. Totální. A tak šla do koupelny. Sundala tričko. Vzala ručník kolem ramen. A na hlavu si napatlala fialový melír... Jako malá..

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu